Bram Fischer

Bram Fischer: Peter Paul Muller verdedigt Nelson Mandela

NPO 3 - vrijdag 30 november om 22:35

© September Film Distributie

Iedereen weet wie Nelson Mandela is, maar wie was de advocaat die hem voor de doodstraf wist te behoeden?

Met de film Bram Fischer geeft de Nederlandse regisseur Jean van de Velde (De kleine blonde dood, All Stars) antwoord op die vraag.

Bram Fischer

Het mag een wonder heten dat advocaat Bram Fischer (Peter Paul Muller) in 1963 in de rechtszaal kon zijn om Nelson Mandela en elf andere antiapartheidsactivisten te verdedigen. Als leider van de verboden Zuid-Afrikaanse communistische partij was Fischer nauw betrokken bij het verzet tegen de apartheidspolitiek.

Het was puur toeval dat Fischer niet aanwezig was op de boerderij in Rivonia waar de politie een groot deel van deze activisten arresteerde. Leden van de communistische partij en het ANC waren daar bezig met de voorbereidingen van gewapende acties tegen het apartheidsregime.

Dat hij de activisten in de rechtszaak verdedigt is voor Bram Fischer niet zonder gevaar: als uitkomt dat hij zelf ook betrokken is bij het plannen van gewapende acties, wacht ook hem de doodstraf.

Prijzen

Hoofdrolspeler Peter Paul Muller is de enige Nederlandse acteur in de verder volledig Zuid-Afrikaanse cast. Muller moest Afrikaans en Engels met een Zuid-Afrikaans accent leren spreken:

“Ik heb daar maandenlang met een taalcoach aan gewerkt. Heerlijk om te doen.’’

Het Zuid-Afrikaanse bioscooppubliek horde Muller nooit Afrikaans praten. In de Zuid-Afrikaanse versie van de film is hij nagesynchroniseerd. dor de Zuid-Afrikaanse acteur André Odendaal.

Meer over