Braveheart

Mel Gibson komt in opstand tegen de Engelse koning in Braveheart

NET 5 - vrijdag 6 mei om 20:30

© http://info.sky.de/
In de dertiende eeuw voert de Engelse koning Edward I een waar schrikbewind in Schotland. De Schotten zijn echter geen volk dat zomaar met zich laat sollen: onder leiding van William Wallace komen ze in opstand. En hoe!

De Engelsen houden flink huis in Schotland. William Wallace (Mel Gibson) ziet het aan, maar het idee om in opstand te komen zint hem niet. De Engelsen zijn gewoon te sterk.

Braveheart

Jarenlang houdt Wallace zich afzijdig – tot Engelse soldaten zijn vrouw Murron vermoorden. William Wallace wil wraak, en welke wraak is nou zoeter dan alle Engelsen Schotland uit te schoppen? 

Hij verzamelt een klein, maar dapper leger van Schotten om zich heen. Samen trekken zij in Braveheart ten strijde tegen de Engelsen.

Die zijn niet alleen met veel meer, ze zijn ook nog eens beter bewapend. Maar ze missen één ding dat Wallace en zijn mannen wel hebben: een onstilbare honger naar vrijheid.

Mel Gibson

Hoofdrolspeler en regisseur Mel Gibson viel flink in de prijzen met Braveheart. De film won de Oscars voor beste film en beste regie.

Scenarioschrijver Randall Wallace kreeg ook een nominatie, maar zag het gouden beeldje aan zijn neus voorbij gaan.

Gibson vond zichzelf eigenlijk te oud om de rol van William Wallace te spelen. Hij was bijna veertig toen hij de film maakte, en Wallace was een twintiger.

Dat hij uiteindelijk toch die kilt aantrok, kwam door de producenten: zij wilden Mel Gibson Braveheart alleen laten maken als hij zelf de hoofdrol zou spelen.

Meer over