Brexit: The Uncivil War

Benedict Cumberbatch en de brexit in The Uncivil War

NPO 2 - vrijdag 21 januari om 23:58

© pressroom.hbo.ro
De Britten waren de EU nog niet uit, of er was al een film over de Brexit. Benedict Cumberbatch speelt de hoofdrol in Brexit: The Uncivil War.

Het lijkt wat aan de vroege kant: nog voor de Britten de EU verlaten hadden, verscheen de eerste Brexitgerelateerde film.

Brexit: The Uncivil War 

Brexit: The Uncivil War gaat dan ook niet over het slepende Brexitproces. De film belicht de succesvolle campagne van het ‘Leave’-kamp in de aanloop naar het Brexitreferendum op 23 juni 2016.

De film doet dat aan de hand van campagnestrateeg Dominic Cummings (Benedict Cumberbatch). Hij bedenkt hoe hij social media kan inzetten om de Britten ervan te overtuigen vóór de Brexit te stemmen.

Dat gaat veel verder dan een paar oproepjes op Facebook. Cummings doet uitgebreid onderzoek naar de angsten en frustraties bij de bevolking en speelt daar met gerichte advertenties handig op in.

Hoewel het fascinerend is om te zien hoe dat in zijn werk gaat, mist Brexit toch een beetje de verdieping. Niet zo gek: het verhaal dat de film vertelt was op het moment van filmen nog in volle gang.

Benedict Cumberbatch

Benedict Cumberbatch speelt in Brexit: The Uncivil War dan wel de campagnestrateeg van het ‘Leave’-kamp, zelf is hij een tegenstander van de Brexit. Toch wilde Benedict niet dat Cummings er in de film slecht vanaf zou komen. 

De acteur accepteerde de rol pas nadat scenarioschrijver James Graham hem had verzekerd dat Brexit geen anti-Brexitfilm zou worden.

Meer over