Bride Flight - Bruidjes in Nieuw-Zeeland

16 augustus 2011 05:00 | kijktips | Door Televizier

Bij de NCRV beginnen deze week twee miniseries die eerder als speelfilm in de bioscoop hebben gedraaid. Maar First Mission en Bride Flight hebben meer gemeen: het zijn meeslepende Nederlandse drama’s in drie delen, met topacteurs en veel exotische couleur locale.

Op een historische KLM-vlucht van Londen naar Christchurch vliegen in 1953 drie jonge vrouwen mee, die zich in het verre Nieuw-Zeeland bij hun verloofdes willen voegen: Marjorie (Elise Schaap), Esther (Anna Drijver) en Ada (Karina Smulders). Ook aan boord is de vrijgezelle Frank (Waldemar Torenstra). Hij zit naast Ada en valt prompt voor haar. Frank zal een belangrijke plek innemen in de levens van de dames. Aan dramatische wendingen geen gebrek in het verhaal, dat doorloopt tot 2008. Marjorie verliest haar ongeboren kind, Esther raakt ongewenst zwanger, Ada krijgt tot grote woede van haar streng gereformeerde echtgenoot Derk (Micha Hulshof) een buitenechtelijke relatie. Rutger Hauer, Willeke van Ammelrooy, Petra Laseur en Pleuni Touw spelen de hoofdpersonen op latere leeftijd.

Legendarische luchtrace
Marieke van der Pol (ooit moeder Bol-Buys in Oppassen!!!) schreef het script van Bride Flight en koos een legendarische luchtrace van Engeland naar Nieuw-Zeeland als uitgangspunt. Een KLM-vliegtuig won de wedstrijd. Omdat er vele aanstaande bruidjes meereisden, kreeg de tocht de bijnaam ‘Bruidsvlucht’. Van der Pol sprak met een aantal passagiers en liet verder haar fantasie de vrije loop. Regisseur Ben Sombogaart: „Voor oudere kijkers zijn het tijdsbeeld en de historische gebeurtenissen herkenbaar, voor een jonger publiek de ervaringen van de twintigers. Het is een verhaal van alle tijden dat ontroert.”

Verknipt en opgerekt
First Mission (2010) en Bride Flight (2008) zijn niet de eerste Nederlandse speelfilms die na vertoning in de bioscoop verknipt en opgerekt als miniserie op televisie kwamen. Zo was Soldaat van Oranje (1979) met de nodige extra opnamen bij de Tros in vier delen te zien onder de titel Voor volk en vaderland. De NCRV knipte De Tweeling (2003) in drieën. De EO bracht Snuf de Hond in oorlogstijd (2008) verspreid over acht afleveringen op het scherm, uitgebreid met een ander avontuur van de snuggere viervoeter. Vier andere films van eigen bodem vormden de basis van tv-series die met succes een eigen leven gingen leiden: Flodder (1986), All Stars (1997), Costa! (2001) en Shouf Shouf Habibi! (2004). De NCRV is van plan om binnen afzienbare tijd De Storm (2009), over de watersnoodramp van 1953, als tweeluik op televisie te brengen.

Meer over