Bridge of Spies

Tom Hanks waant zich in de Koude Oorlog in Bridge of Spies

Paramount - vrijdag 29 september om 20:30

© DreamWorks II Distribution Co / DreamWorks
In de jaren 60 onderhandelt een advocaat over een gevangenenruil tussen Amerika en Rusland. Benieuwd hoe dat hem vergaat? Je ziet het in Bridge of Spies.

Steven Spielberg is een regisseur van het grote gebaar. De schrijvende en regisserende broers Joel en Ethan Coen staan juist bekend om hun onderkoelde humor.

Bridge of Spies

Op het eerste gezicht lijken hun stijlen mijlenver uit elkaar te liggen, maar met Bridge of Spies – naar een scenario van de Coens – laat Spielberg zien dat ze prima samengaan. De film vertelt een waargebeurd verhaal.

In 1960 schieten de Russen een Amerikaans spionagevliegtuig uit de lucht. Na een showproces verdwijnt de piloot voor tien jaar achter de tralies.

Amerika probeert hem te ruilen tegen de eerder gearresteerde KGB-spion Rudolf Abel (Mark Rylance). Bridge of Spies draait vooral om de rol die Abels advocaat James Donovan (Tom Hanks) speelt in die gevangenenruil.

Van het proces tegen zijn cliënt tot de uiteindelijke overdracht op de Glienicker Brücke in Berlijn: overal laat Donovan – net als Hanks – zich van zijn beste kant zien.

Mark Rylance

Mark Rylance speelt in Bridge of Spies de rol van KGB-spion Rudolf Abel. Hoewel hij al jaren acteert, was hij voor veel bioscoopgangers een nieuw gezicht.

Spielberg castte Rylance nadat hij hem op het toneel zag in Shakespeare's The Twelfth Night. Rylance won voor die rol een Tony, de Oscar van de theaterwereld. Het was al zijn derde Tony.

Ook voor zijn rol in Bridge of Spies viel Rylance in de prijzen. Hij won de Oscar voor beste mannelijke bijrol.

Meer over