Brimstone

Harde spaghettiwestern van Martin Koolhoven

Brimstone speelt zich af in het Amerika van de negentiende eeuw en draait om Liz (Dakota Fanning) die niet kan praten. Ze woont met haar dochtertje in een klein dorpje en werkt daar als vroedvrouw. Zij en haar dochtertje zijn gelukkig en genieten het respect van hun dorpsgenoten.

Brimstone

Alles verandert als de plaatselijke kerk een nieuwe – Nederlandse – dominee krijgt. Hij (Guy Pearce) lijkt eropuit te zijn om Liz kapot te maken. Stapsgewijs onthult regisseur Martin Koolhoven de – gruwelijke – gedeelde geschiedenis van Liz en de dominee.

Brimstone is een harde, bij vlagen onsmakelijk gewelddadige western. Dat wil niet zeggen dat de film om dat geweld draait. Integendeel: Koolhoven heeft vooral interesse in hoe hoofdpersoon Liz alle tegenslagen in haar leven steeds weer te boven komt.

Martin Koolhoven

Zeven jaar werkte de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven aan zijn eerste Engelstalige film. En met resultaat, de film won zes Gouden Kalveren, waaronder het Kalf voor beste lange speelfilm en beste regie. 

Once Upon a Time in the West

Once Upon a Time in the West is Koolhovens favoriete film. Hij was daarom ook erg in zijn nopjes dat hij een aantal scènes kon schieten in Almeria te Spanje, waar ook deze westernklassieker gedeeltelijk is geschoten. 

Meer over:

Reageren