Brimstone

Harde spaghettiwestern van Martin Koolhoven

NPO 3 - maandag 19 oktober om 20:25

© https://eu.iconik.io/
Een dominee doet er alles aan om een jonge vrouw het leven zuur te maken. Wat zit daar achter?

Brimstone is de eerste Engelstalige film van de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven. Het is een harde, bij vlagen onsmakelijk gewelddadige western. Dat wil niet zeggen dat de film om dat geweld draait.

Brimstone

Integendeel, Koolhoven heeft vooral interesse in hoe hoofdpersoon Liz (Dakota Fanning) alle tegenslagen in haar leven steeds weer te boven komt.

De kijker leert Liz kennen als zwijgzame alleenstaande moeder die als vroedvrouw in een klein dorpje werkt. Zij en haar dochtertje zijn gelukkig en genieten het respect van hun dorpsgenoten.

Totdat het plaatselijke kerkje een nieuwe – Nederlandse – dominee krijgt. Hij (Guy Pearce) lijkt erop uit te zijn om Liz kapot te maken.

Stapsgewijs onthult Koolhoven de gruwelijke gedeelde geschiedenis van Liz en de dominee.

Brimstone leverde hem zes Gouden Kalveren op; onder meer voor beste camera, beste regie en beste film. Tijdens het filmfestival van Venetië dong de film mee naar de Gouden Leeuw.

Martin Koolhoven

 

Het had nog heel wat voeten in aarde voor Martin Koolhoven zijn eerste Engelstalige film kon maken. Hij werkte ruim zeven jaar aan Brimstone.

Vijf van die zeven jaar gebruikte de regisseur om het scenario te schrijven. Ondertussen investeerde hij veel van zijn eigen geld in het project.

Als de film uiteindelijk niet door was gegaan, was rampzalig geweest. Niet alleen zou Koolhoven dan zo goed als bankroet zijn, hij zou ook de rechten over het script verliezen.

Gelukkig voor de regisseur kwam alles op het laatste moment rond. Hij kon zelfs een paar scènes opnemen in het Spaanse Almeria, de plek waar ook westernklassieker Once Upon a Time in the West is gefilmd.

Meer over