Brokeback Mountain

Jake Gyllenhaal en Heath Ledger ontwikkelen een bijzondere band in Brokeback Mountain

Viaplay TV - zaterdag 9 maart om 20:01

© A-film
Brokeback Mountain vertelt de dramatische liefdesgeschiedenis tussen twee cowboys tegen de achtergrond van adembenemende natuur.

1963. De cowboys Ennis (Heath Ledger) en Jack (Jake Gyllenhaal) worden ingehuurd voor een klus. In de bergen van Wyoming brengen ze een hele zomer samen door, afgezonderd van de rest van de wereld.

Brokeback Mountain

Tijdens de lange maanden van isolement begint zich een ongewone band tussen hen te ontwikkelen, waarvan ze zich slechts vaag bewust zijn – tot die in een nacht naar de oppervlakte komt.

Wanneer het seizoen eindigt, scheiden hun wegen, waarna ze de ware diepte van hun gevoelens beseffen. Zo begint een decennialange affaire die de twee wanhopig proberen te verbergen voor de mensen om hen heen.

Controverse

Brokeback Mountain maakte nogal wat los. In Nederland maken we ons niet druk over een film met homoseksuele mannen, maar dat ligt in de rest van de wereld wel anders. In de meeste moslimlanden kwam de film niet uit en ook in China haalde de film de bioscoop niet. Officiële reden: de doelgroep van de film zou te klein zijn. Officieuze reden: de regering wilde dergelijke 'vunzigheid' niet in de bios.

Ook in Amerika was lang niet iedereen blij met de dramatische liefdesgeschiedenis van twee homo- of biseksuele cowboys. Commentatoren van het oerconservatieve Fox News doopten de film spottend 'Bareback Mountain'. Een christelijke huisvrouwenorganisatie vond het – voordat de film ook maar uit was – te gek voor woorden dat er zoveel aandacht was voor een kleine arthousefilm. Ze hebben hun woorden in moeten slikken, want Brokeback Mountain werd wereldwijd een dikke hit en de ontroerende film verdiende veel prijzen.

Meer over