Buladó

Kenza zoekt in Buladó haar eigen weg in spiritualiteit en realisme

NPO 3 - vrijdag 22 september om 00:15

© filmdepot.nl/api
In het drama Buladó zoekt een elfjarige meisje haar eigen weg tussen de spiritualiteit van haar opa en het realisme van haar vader.

De elfjarige Kenza (Tiara Richards) groeit op in Bandabou, het ruige westelijke deel van Curaçao. Haar moeder is overleden bij haar geboorte; ze woont bij haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en opa Weljo (Felix de Rooy).

Buladó

Die eerste is rationeel en rechtlijnig, opa is een man voor wie het spirituele en de band met (de geesten van) de voorouders heel belangrijk zijn. Kenza probeert haar eigen weg te vinden tussen die twee uitersten.

Regisseur Eché Janga en coscenarist Esther Duysker gebruikten een Curaçaos volksverhaal uit de tijd van de slavernij als basis voor Buladó. Dat levert een sterk geacteerd magisch-realistisch drama op waarin opgroeien, rouw en (het zoeken naar) identiteit belangrijke thema's zijn.

Cameraman Gregg Telussa brengt Curaçao zo in beeld dat de warmte, het stof en de passaatwind voelbaar worden, net als de aanwezigheid van de vooroudergeesten.

Tiara Richards

De cast van Buladó is klein. Drie acteurs dragen de film.

Kunstenaar en theatermaker Felix de Rooy speelt opa Weljo. GTST-acteur Everon Jackson Hooi speelt vader Ouira.

Maar het is de jonge Tiara Richards die de film draagt als Kenza. Regisseur Eché Janga vertelde in een interview met filmsite cinema.nl hoe hij bij haar terechtkwam.

“Eerst hebben we een toneelschooltje op Curaçao bezocht. Daar was wel een aantal kinderen met de juiste leeftijd, maar die waren allemaal nogal popperig. Daarop hebben we het hele eiland afgezocht. Uiteindelijk hadden we een lijst met tien meisjes, en daar zat ook Tiara tussen.”

Haar auditie was zo indrukwekkend dat ze de rol meteen kreeg. “Ze had echt iets nieuws in zichzelf ontdekt. Tiara heeft nu acteerlessen, ik ben alweer bezig met een nieuwe film die zich afspeelt op Curaçao en schrijf een rol speciaal voor haar.”

Meer over