Buried

Ryan Reynolds is levend begraven in Buried

Eén - vrijdag 26 november om 23:36

Paul werkt in de film Buried als vrachtwagenchauffeur in Irak. Als een groep Irakezen zijn wagen bestormt, raakt hij bewusteloos. Wanneer Paul bijkomt, blijkt dat hij levend is begraven.

Levend begraven worden, het is zo’n beetje dé universele menselijke angst. Dus is het niet gek dat er behoorlijk wat films zijn waarin mensen levend worden begraven.

Buried

Zo overkomt het een van de hoofdpersonen in de Nederlandse filmklassieker Spoorloos (gebaseerd op de novelle Het gouden ei van Tim Krabbé).

Buried gaat nog een stapje verder dan Spoorloos. De hele film speelt zich af op één locatie: de kist waarin Paul (Ryan Reynolds) levend begraven is.

Met niet meer dan een aansteker en een mobiele telefoon moet hij zichzelf zien te redden.

Regisseur Rodrigo Cortés en hoofdrolspeler Reynolds krijgen het in deze thriller knap voor elkaar om de angsten die Paul uitstaat zichtbaar én voelbaar te maken voor de kijker. Dat is veilig thuis op de bank al beklemmend, laat staan in een compleet verduisterde bioscoopzaal.

Ryan Reynolds

Ryan Reynolds is de volle 95 minuten die Buried duurt in beeld. In een kist onder de grond.

Nou stond die kist in het echt in een filmstudio en niet onder de grond, maar comfortabel was het nog steeds niet. In de dik twee weken dat de opnames duurden kreeg Reynolds steeds meer last van claustrofobie.

Niet zo gek ook: de kist waarin hij al die tijd ‘opgesloten’ zat, werd elke dag een beetje verder gevuld met zand. Elke dag had Ryan minder bewegings- en ademruimte.

Vooral de allerlaatste opnamedag was zwaar: “Ik had nog nooit zoiets meegemaakt en ik wil zoiets ook nooit meer meemaken”, zei Reynolds na afloop.

Meer over