Burnt

Koken met Bradley Cooper

NPO 3 - vrijdag 14 augustus om 22:25

© SND / MKNS
Kun je niet kiezen of je een film of een kookprogramma wil kijken? De film Burnt combineert het beste van twee werelden: gerechten waarvan het water je in de mond loopt en een stel acteurs om van te likkebaarden.

Het is in Burnt nog niet zo heel lang geleden dat chef-kok Adam Jones (Bradley Cooper) dé ster van de culinaire wereld was. Door zijn drank- en drugsgebruik is van die reputatie alleen weinig meer over.

Burnt

Aan het begin van Burnt doet Adam op geheel eigen wijze boete voor zijn zonden: met het handmatig openen van maar liefst een miljoen (!) oesters. Als Adam dat werkje geklaard heeft, is hij klaar voor een nieuwe start.

Hij verkast naar Londen en probeert daar een nieuw restaurant van de grond te krijgen. Zijn ultieme doel: een derde Michelinster, het absolute summum in de culinaire wereld.

Dat kan Adam natuurlijk niet alleen, hij heeft een topteam nodig. Bij het samenstellen van dat team heeft Adam een paar (onaangename) confrontaties met zijn minder frisse verleden. Uiteindelijk lukt het hem toch om een keukenbrigade samen te stellen die weet waar Abraham de mosterd haalt.

Gordon Ramsay

Hoewel Adam dus het een en ander goed te maken heeft, is hij in de keuken alles behalve een lieverdje. Meer dan eens scheldt hij zijn brigade de huid vol.

Komen die tirades je bekend voor? Dat kan: ze zijn gebaseerd op de beroemde vloekpartijen van de Schotse sterrenchef Gordon Ramsay (een van de producenten van de film).

Naast Ramsay dienden ook topchefs Marco Pierre White, Marcus Wareing en Clare Smyth als inspiratie voor Coopers personage in Burnt

Meer over