BuZa

Nieuwe vierdelige reeks BuZa maakt zijn opwachting

NPO 1 - vrijdag 19 november om 21:29

© BNNVARA

Heb je genoten van de serie Klem? Dan moet je nu goed opletten. Dezelfde makers hebben namelijk weer de handen ineen geslagen voor BuZa. Deze nieuwe dramaserie gaat over Maarten Meinema, de nieuwe (en alcoholistische) minister van Buitenlandse Zaken. 

De oude minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) was jarenlang een gewaardeerd en kundig bewindspersoon. Tot hij onverwacht dood neervalt tijdens een vliegreis. Er moet een opvolger komen en snel een beetje. Dat wordt Maarten Meinema (Kees Prins), een door de wol geverfd diplomaat die al weer enige tijd in Midden-Amerika woont.

Serie BuZa

Zijn benoeming is voor velen een verrassing, ook voor de staf, die behoorlijk aan hun eigenwijze nieuwe baas moet wennen. Tijdens zijn eerste werkdag krijgt Meinema meteen een paar explosieve dossiers op zijn bureau.

De Litouwse ambassadeur lijkt een moord te hebben gepleegd, maar arrestatie zou tot een diplomatieke rel kunnen leiden. Verder zitten er drie Nederlanders vast in een Latijns-Amerikaanse dictatuur. Ze zijn veroordeeld tot de doodstraf.

Kees Prins

Het is opvallend dat Kees Prins in deze nieuwe serie de lead speelt. De acteur is behoorlijk kieskeurig over de rollen die hij aanneemt.

"Ik maak zelf dingen: ik regisseer en schrijf toneelstukken, werk aan musicals. Dus als ik ga spelen in een serie of verhaal van een ander moet het van heel goede kwaliteit zijn, wil ik daar tijd voor vrijmaken", vertelde de 65-jarige acteur aan NU.nl.

Dat vertrouwen had hij wel in BuZa-regisseur Frank Ketelaar, onder andere bekend van de series Klem en Overspel: "Hij staat garant voor kwaliteit. Ik ken hem goed en daarnaast was het script voor BuZa mooi, dus ik dacht: dat durf ik wel aan."

BuZa bestaat uit vier afleveringen, waarvan de eerste vanavond te zien is op NPO1. Alle afleveringen zijn nu al te streamen op NPO Plus.

Meer over