Capharnaüm

In de straten van Beiroet in Capharnaüm

NPO 2 - zaterdag 20 november om 23:45

© filmdepot.nl/api
In het aangrijpende drama Capharnaüm klaagt een Libanees straatjochie zijn eigen ouders aan.

Zain heeft een zwaar leven. Zijn ouders kunnen niet voor hem zorgen, dus moet hij zelf zijn kostje bij elkaar scharrelen.

Capharnaüm

Dat doet hij niet altijd op legale wijze. Gevolg: de politie pakt hem op en hij moet voor de rechter verschijnen.

Wat hij daar doet, verrast vriend en vijand. Zain, een jaar of twaalf en klein voor zijn leeftijd, klaagt zijn ouders aan.

Hij houdt hen verantwoordelijk voor de ellende waarin hij zit. Als ze niet voor hem kunnen zorgen hadden ze maar moeten voorkomen dat hij werd geboren, is zijn redenatie.

Het knap gemaakte drama Capharnaüm geeft de vaak onzichtbare allerarmsten van Libanon een gezicht en een stem. De film laat de kijker begrijpen waar Zains boosheid vandaan komt zonder een oordeel te vellen over zijn ouders.

Het punt is dat de overheid en de samenleving te weinig doen om mensen zoals hen te helpen.

Nadine Labaki

Regisseur Nadine Labaki gebruikte het leven van haar hoofdrolspelers als inspiratie voor Capharnaüm. Zain Al Rafeea, die de kleine Zain speelt, is een Syrische vluchteling.

Zijn leven leek een tijd behoorlijk op dat van zijn personage. Inmiddels gaat het beter met hem.

Tijdens de opnamen van de film zorgde de Hoge commissaris voor de Vluchtelingen van de VN ervoor dat hij en zijn familie een veilig huis kregen. Ze wonen nu in Noorwegen, waar Zain leert lezen en schrijven.

Hij acteert ook nog: Al Rafeea heeft een klein rolletje in Marvel-superheldenfilm Eternals.

Meer over