Captain Fantastic

Hartverwarmende roadmovie met Viggo Mortensen

NPO 2 - vrijdag 18 maart om 00:12

Viggo Mortensen speelt in Captain Fantastic een vader die zijn kinderen in een afgelegen bos opvoedt. Eenmaal in de bewoonde wereld hebben ze moeite om hun draai te vinden.

Ben (Viggo Mortensen) heeft weinig op met de moderne maatschappij. Hij woont met zijn zes kinderen diep in de bossen in het noordwesten van de VS, ver weg van de bewoonde wereld.

Captain Fantastic

De kinderen gaan niet naar school. Ben onderwijst ze zelf, op zijn eigen manier. Hij onderwerpt ze aan zware lichamelijke trainingen en leert ze overleven in de wildernis, maar laat ze ook Dostojevski lezen en discussies voeren over filosofische kwesties.

Door een tragische gebeurtenis moeten Ben en de kinderen de beschermde wereld die Ben zo zorgvuldig heeft opgebouwd verruilen voor de ‘echte wereld’.

Het eerste deel van Captain Fantastic speelt zich volledig af in de veilige, idyllische wereld van Ben en de kinderen. De overgang naar wat we normaal vinden werkt echt vervreemdend.

Ineens is het niet meer zo vanzelfsprekend om naar de supermarkt te gaan voor je vlees, en een traditionele begrafenis is ook maar een vreemde bijeenkomst.

Viggo Mortensen

Viggo Mortensen speelt de rol van zijn leven als beschermende vader en werd dan ook voor een Oscar genomineerd. Hij probeert zijn socialistische denkbeelden en afkeer van het kapitalisme door te geven aan zijn kinderen, maar hoe houdbaar zijn deze ideeën nog als ze eenmaal in het ‘echte leven’ zijn beland? 

Laat je vooral niet door de titel in de war brengen: Captain Fantastic suggereert wellicht een superheldenfilm, maar het is een heerlijke komedie en prachtig drama ineen: een hartverwarmende roadmovie.

Meer over