Carnavalshart

De ware betekenis van carnaval

NPO 2 - dinsdag 22 februari om 18:31

© KRO-NCRV
Carnaval is zoveel meer dan hossen, polonaise en een paar dagen openbaar dronkenschap. KRO-NCRV vertelt in samenwerking met L1 en Omroep Brabant in Carnavalshart verhalen van mensen en de belangrijke rol die het feest in hun leven speelt.

Hoe vier je carnaval in tijden van corona? Inwoners van Brabant en Limburg leven al twee jaar tussen hoop en vrees of hun zo geliefde feest wel doorgang kan vinden. In 2020 vonden de feestelijkheden voornamelijk digitaal plaats. Dit jaar zijn er nog altijd geen grootse optochten of praalwagens. Wel is het mogelijk elkaar weer wat meer op te zoeken en daar leven mensen onder de rivieren al helemaal naar toe.

Carnavalshart

Carnavalshart, een samenwerking tussen KRO-NCRV, L1 en Omroep Brabant, vertelt bijzondere verhalen van mensen bij wie het evenement echt in het bloed zit. Carnaval is zo veel meer dan een goed excuus om een paar dagen per jaar helemaal los te gaan in de polonaise. Het feest vormt de rode draad in het sociale leven van vele tienduizenden mensen.

Theresa Boerema

Voor Carnavalshart-eindredacteur Theresa Boerema is het van groot belang dat de reportages in de vierdelige reeks recht doen aan de mensen en de tijd waarin we leven: "Er is lange tijd veel onzeker geweest: gaat het wel door en hoe gaan we het doen? Gelukkig kunnen we dit jaar weer echt reportages maken. We willen voorbij het cliché en een authentiek, oprecht beeld schetsen van het gevoel dat carnaval oproept. Elke stad heeft eigen tradities, zelfs in een klein landje zijn er zoveel nuances. Daarom is het fijn om samen te werken met Omroep Brabant en L1, zij weten als geen ander van de hoed en de rand."

Meer over