Carol

Verboden liefde voor Cate Blanchett

NPO 2 - vrijdag 17 april om 00:05

© Number 9 / Wilson Webb / DCM / MKNS
Liefde kijkt niet naar leeftijd of geslacht. Dat ontdekt de getrouwde Carol als ze verliefd wordt op de veel jongere Therese.

In 1952 verscheen The price of salt, een roman over de lesbische relatie tussen een jonge warenhuismedewerkster en een getrouwde aristocrate.

Carol

De auteur van The price of salt was Patricia Highsmith, die vooral bekendstond om thrillers als Strangers on a train. Omdat lesbische relaties in de jaren 50 nog taboe waren – en omdat ze voor het verhaal deels putte uit haar eigen leven – gaf ze het boek uit onder het pseudoniem Claire Morgan.

Carol is de prachtige verfilming van die roman. Rooney Mara speelt warenhuismedewerker Therese, Cate Blanchett schittert als de getrouwde Carol. Na hun eerste ontmoeting ontwikkelt zich een liefdevolle, tedere relatie.

Een relatie die niet kan en niet mag bestaan: Carol kan de voogdij over haar dochtertje kwijtraken als hun liefde uitkomt. Hoewel de film naar Carol is vernoemd, steelt Rooney Mara de show als Therese.

Cate Blanchett

Rooney Mara was dolblij met haar rol in Carol. En dan vooral met haar tegenspeelster. Mara was al jarenlang een groot fan van Cate Blanchett.

Dat ze zo nauw met haar idool mocht samenwerken was volgens de actrice 'nog beter dan een droom die uitkwam'.

En het kon zelfs nog mooier: voor haar vertolking van Therese werd Rooney Mara genomineerd voor een Golden Globe én een Oscar.

Meer over