Catch Me If You Can

Tom Hanks zit achter Leonardo DiCaprio aan

Spike - maandag 29 november om 20:31

In Catch Me If You Can is de identiteit van Leonardo DiCaprio zo veranderlijk als het weer.

Frank Abagnale Jr. (Leonardo DiCaprio) is in zijn jeugd van huis weggelopen toen zijn familie uit elkaar viel. Zijn baantje als leraar Frans levert hem te weinig op om in zijn onderhoud te voorzien.

Catch Me If You Can

Om een extra zakcentje te verdienen begint Frank een carrière als zwendelaar. De jonge oplichter doet zich voor als piloot, dokter, advocaat en professor, beroepen met aanzien die vertrouwen uitstralen. Hij strijkt zo miljoenen op met het vervalsen van loonstrookjes en cheques.

Dat succes begint in Catch Me If You Can op een gegeven moment wel een beetje op te vallen. FBI-agent Carl Hanratty (Tom Hanks) is Abagnale op het spoor.

Maar wat Hanratty ook doet, hij krijgt de jonge oplichter niet te pakken. Frank is hem altijd net dat ene stapje voor.

Steven Spielberg

Samen met Artificial Intelligence: A.I. en Minority Report vormt Catch Me If You Can de ‘Running man’-trilogie van Steven Spielberg. In elk van deze films is iemand op de vlucht.

Frank Abagnale Jr. bestaat trouwens echt. Hij is in deze film ook in beeld: hij is de man die Leonardo DiCaprio in Frankrijk in de boeien slaat.

Volgens de meesteroplichter is zo’n 80 procent van de film waargebeurd.

Abagnale moest uiteindelijk wel boeten voor zijn oplichterij: hij zat in de jaren 60 vijf jaar in de cel. Tegenwoordig geeft hij beveiligingsadviezen aan bedrijven en is hij docent voor FBI-agenten in opleiding.

Meer over