Churchill

Brian Cox probeert D-Day tegen te houden in Churchill

Paramount - maandag 11 september om 20:30

© Plurimedia
Winston Churchill twijfelt of de geallieerde invasie onder de naam D-Day wel zo'n goed idee is. Alle seinen staan op groen en de komende dagen moet het plaats gaan vinden. Toch probeert Churchill het in deze gelijknamige film tegen te houden.

In 2017 werden er twee films over Winston Churchill uitgebracht. Darkest Hour met Gary Oldman werd goed ontvangen en won veel prijzen. Churchill kon de critici een stuk minder bekoren.

Churchill

De film volgt Churchill (Brian Cox) in de uren voor D-Day in juni 1944. De geallieerden hebben een een enorme hoeveelheid soldaten gereed aan de zuidkust van Groot-Brittannië. Ze zijn klaar om naar Normandië te gaan. Alleen is de premier Churchill nog niet helemaal tevreden met de plannen voor de inval in het door nazi's bezette Europa.

Hij wil ze nog aanpassen om zekerder te zijn van een overwinning op het strijdveld en is bang dat het een grote ramp gaat worden. De leiders van de andere geallieerden raken steeds gefrustreerder over zijn pogingen om de invasie te stoppen.

Brian Cox

Brian Cox kwam bijna 10 kilo aan voor de rol. Daardoor hoefde hij geen dikmakend pak te dragen.

Iets anders moest wel nep blijven: zijn sigaren. De iconische leider stond er natuurlijk om bekend vaak een sigaar in zijn mond te hebben, maar doordat Churchill in Schotland werd opgenomen moest er een elektrisch exemplaar gebruikt worden.
De Schotten hebben namelijk strenge wetgeving rondom roken.

Meer over