Close up

Het leven van 'fonteinmeisje' Anita Ekberg in beeld

NPO 2 - dinsdag 11 april om 22:39

© AVROTROS
Na haar rol in de film La Dolce Vita kwam Anita Ekberg nooit meer af van haar imago als sekssymbool. In de documentaire Close Up - Anita Ekberg: Het Meisje in de Trevifontein zoekt de wereldberoemde actrice Monica Belluci uit hoe dit geweest moet zijn voor de Zweedse.

In een zwarte weinig verhullende jurk en met haar golvende blonde haren dartelt Anita Ekberg in de Trevifontein in Rome. Deze iconische scène uit Federico Fellini's film La Dolce Vita (1960) bleek vooral een vloek voor de Zweedse actrice. Hoe hard ze zich er ook tegen verzette, ze kwam nooit meer af van haar imago als sekssymbool.

Anita Ekberg

In Close Up portretteert regisseur Antongiulio Panizzi haar aan de hand van archiefbeelden en met de hulp van Monica Belluci. De actrice zoekt uit hoe het voor Ekberg moet zijn geweest om geen controle over haar leven te hebben.

Tot 1998 speelde de Zweedse in tientallen films, waaronder twee van Fellini, maar geen was zo spraakmakend als La Dolce Vita. In 2015 overleed ze, nog altijd bekend als 'het fonteinmeisje'.

Meer over