Close up: Mae West - Dirty blonde

Portret van de provocerende blondine Mae West

NPO 2 - woensdag 27 juli om 23:11

© Hulton Archive
Mae West stond vele jaren op de planken als entertainer, comédienne en danseres, en was al bijna veertig toen ze in haar eerste film speelde. De bioscoop zou de provocerende blonde Hollywoodster wereldberoemd maken. In deze herhaling van Close Up: Mae West - Dirty Blonde wordt een blik geworpen op haar leven.

Als kind stond Mae West al op het toneel in theater en variété, op haar achttiende brak ze door als zangeres en danseres. Dat was echter wat aan de tamme kant voor West, die later berucht werd om haar pikante theaterstukken.

Mae West

In 1926 speelde ze de hoofdrol in het zelfgeschreven Broadway-stuk Sex, dat haar na klachten een celstraf van tien dagen opleverde. West was geen onbekende met censuur, maar daar maalde ze niet om: "Ik geloof erin. Sterker, ik ben er steenrijk door geworden." Wereldberoemd werd West pas dankzij haar eerste film, toen ze al bijna veertig was. De documentaire Close Up: Mae West - Dirty Blonde portretteert de unieke ster als een vrijgevochten vrouw die tijdens haar ruim zeventig jaar durende carrière altijd trouw bleef aan haar principes.

Meer over