Close up: Gustav Mahler - Zanger voor de aarde

Ode aan de natuur in Close Up

NPO 2 - woensdag 9 maart om 22:32

In een huisje in Zuid-Tirol schreef Gustav Mahler 114 jaar geleden de symfonie Das Lied von der Erde. Dirigent John Warner en zijn Orchestra for the Earth gaan in deze aflevering van Close Up op zoek naar de diepere betekenis van het muziekstuk.

In een huisje in Zuid-Tirol begon Gustav Mahler 114 jaar geleden te schrijven aan de symfonie Das Lied von der Erde. De 27-jarige Engelse dirigent John Warner en zijn Orchestra for the Earth zijn geïntrigeerd door het stuk, dat de componist zelf zijn persoonlijkste werk ooit noemde. Warner richtte het orkest op om aandacht te vragen voor klimaatverandering. 

Wereld Natuur Fonds

Met hun concerten halen de muzikanten geld op voor organisaties zoals het Wereld Natuur Fonds. De liefde voor de aarde hebben ze gemeen met Mahler, blijkt al uit de titel van de symfonie. In Close up gaat het orkest in Oostenrijk, het thuisland van de componist, op zoek naar het verhaal achter het stuk. Kan Mahlers muziek ook in de huidige tijd helpen het bewustzijn over klimaatverandering te vergroten?

Meer over