Close up: Monobloc - Hoe een plastic stoel de wereld veroverde

De populairste stoel ter wereld in Close Up

NPO 2 - woensdag 3 november om 23:10

© AVROTROS
Iedereen kent de Monobloc-terrasstoel, zo populair dat hij nauwelijks meer opvalt. In de lichtvoetige film getiteld Close up: Monobloc - Hoe Een Plastic Stoel De Wereld Veroverde bewijst de stoel overal ter wereld zijn waarde. Behalve in Duitsland, waar men hem lelijk en goedkoop vindt.

Geen meubelstuk is populairder dan de plastic Monobloc-terrasstoel. Ruim een miljard zijn er verkocht, de stoel is zo bekend dat hij in het straatbeeld nauwelijks opvalt. Fascinerend, meent filmmaker Hauke Wendler, die voor deze lichtvoetige documentaire de halve wereld over reisde om stoelverhalen te verzamelen.

Hauke Wendler

Ontroerend is het stuk over Annet in Oeganda. Ze voelt al jaren haar benen niet meer en door een gratis Monobloc-rolstoel hoeft ze niet langer over de natte grond te kruipen. Zo heeft de stoel overal ter wereld z’n waarde, maar als de regisseur voorbijgangers in zijn eigen Duitsland naar het voorwerp vaagt, is het oordeel keihard. ‘Lelijk, ze zitten slecht, ogen goedkoop.’ Dan is het contrast tussen het rijke Westen en de rest van de wereld levensgroot.

Meer over