Clueless

Jane Austen in een nieuw jasje

NET 5 - donderdag 29 juli om 23:00

© Canal+
Wanneer er een nieuw meisje op school komt, nemen Cher en haar vriendin Dionne deze Tai onder hun hoede. 

Rijkeluisdochter Cher (Alicia Silverstone) is bijzonder populair op school. Ze is hét schoolvoorbeeld van het beeldschone Beverly Hills-highschoolmeisje met een kledingkast zo groot als een garage. 

Clueless 

Naar de plastisch chirurg gaan is voor haar en haar klasgenoten hetzelfde als een fluorbehandeling bij de tandarts.    

Wanneer Tai in haar klas komt (type pluishaar en confectiekleding), ziet Cher in haar een leuk metamorfoseprojectje. Nobel natuurlijk, maar het is ook weer niet de bedoeling dat deze Tai (Brittany Murphy) populairder wordt dan Cher. 

De romans van Jane Austen zijn nog steeds een welkome bron voor veel filmmakers. Vooral de romantische komedies maken graag gebruik van haar boeken.

Zo is Bridget Jones’ Diary gebaseerd op Pride and PrejudiceClueless is naast een typische tienerfilm ook een vrije, moderne bewerking van Emma, een andere beroemde roman van Jane Austen uit 1816.  

Alicia Silverstone

Na haar hoofdrol in Clueless voorspelden kenners dat Alicia Silverstone een grote ster zou worden. Die voorspellingen kwam niet echt uit.

Van een echte doorbraak is nooit sprake geweest voor Alicia Silverstone, die bekend werd met haar optredens in de clips van rockband Aerosmith.

Tegenwoordig heeft ze nog weleens kleine bijrolletjes in middelgrote films of hoofdrollen in kleine films. 

Meer over