Cocaine Godmother

Catherine Zeta-Jones als vrouwelijke drugsbaron

SBS 9 - zondag 3 mei om 20:30

© http://lifetime.akpa.pl/
Wie aan een drugsbaron denkt, denkt niet zo snel aan een vrouw. Toch is Griselda Blanco een van de beruchtste drugsbazen aller tijden.

Tony Montana uit de gangsterklassieker Scarface voldoet zo goed als helemaal aan het clichébeeld van een drugsbaron. In het echt zijn drugsbazen lang niet altijd zo stereotiep.

Cocaine Godmother

Dat blijkt in Cocaine Godmother. De film vertelt het levensverhaal van Griselda Blanco, de beruchtste vrouwelijke drugsbaron aller tijden.

Op haar zeventiende verhuist Griselda (Catherine Zeta-Jones) met haar man van Colombia naar New York. In de wijk Queens komt ze in aanraking met de cocaïnehandel.

Als Griselda ziet dat daar flink wat geld mee te verdienen valt, zet ze haar eerste schreden op het pad dat drugshandel heet.

Met succes. Door de jaren heen groeit ze uit tot een van de belangrijkste drugshandelaars. In de jaren 80 zet ze met haar imperium zo'n 80 miljoen dollar per maand om.

Haar geheim: ze gebruikt kinderen, opaatjes en omaatjes en jonge vrouwen als drugskoeriers. Die worden veel minder vaak gecontroleerd dan mannen.

Catherine Zeta-Jones

Griselda Blanco had vier kinderen en ze gebruikte onschuldig ogende mensen als drugsrunner. Zelf was ze verre van onschuldig: de Cocaine Godmother is verantwoordelijk voor zo'n 200 moorden.

In 2012 overleed ze. Blanco werd doodgeschoten.

Critici waren niet mild over de film. Ze hadden vooral veel kritiek op de casting.

Het is ook wel een beetje raar: Catherine Zeta-Jones, een blanke vrouw die is geboren in Wales, speelt een Colombiaanse drugsbaron. Dat Zeta-Jones al bijna 50 is op het moment dat ze de jonge Griselda speelt, helpt ook niet mee.

Meer over