Cold War

Overwint de liefde van een muzikant en zangeres ook in Cold War?

NPO 2 - vrijdag 10 september om 00:25

© https://www.arte.tv/
Cold War is een prachtige film over de (onmogelijke) liefde tussen een muzikant en een zangeres. Net als in zijn vorige film, het prachtige Ida, put regisseur Pawel Pawlikowski voor deze film uit zijn eigen familiegeschiedenis.

Inspiratie voor Cold War, een verhaal over een liefde in het naoorlogse Polen, haalde hij bij zijn eigen ouders.

Net als Wiktor (Tomasz Kot) en Zula (Joanna Kulig) gingen ze een paar keer uit elkaar, en woonden ze – dan weer samen, dan weer afzonderlijk van elkaar – in het buitenland. De hoofdpersonen dragen zelfs de namen van Pawlikowski’s ouders.

Als muzikant Wiktor en zangeres Zula elkaar eind jaren 40 leren kennen tijdens een auditie, slaat de vonk meteen over. Ondanks politieke verwikkelingen, ruzies en verhuizingen blijft hun liefde voortleven, ook als ze niet bij elkaar zijn.

Een prachtig gefilmde en geacteerde ode aan een liefde, ondersteund door wonderschone muziek.

James Bond

Toen hij Cold War zag zou Trainspotting-regisseur Danny Boyle de 25e James Bond-film gaan regisseren. Hij was zo onder de indruk van hoofdrolspeler Tomasz Kot dat hij hem wilde casten als de schurk van die film.

De producenten haalden een streep door dat plan: ze wilden een bekendere naam als slechterik. Dat was voor Boyle reden om uit het project te stappen.

Cary Joji Fukanaga nam de regie van No Time to Die over. Hij castte Rami Malek als schurk.

Meer over