Colette

Keira Knightley als de Franse schrijfster Colette

NPO 2 - vrijdag 13 mei om 00:05

© http://www.betv.be/press
Film over het leven van de Franse schrijfster Colette. Zij staat vooral bekend om haar erotische romans.

In Frankrijk is Colette een icoon. Ze is niet alleen beroemd als schrijfster van erotische en feministische romans en novelles, maar ook als mimespeler, actrice en journalist. Het is daarom wat vreemd dat deze film over haar leven geen Frans product is, maar een Brits-Amerikaanse coproductie.

Colette

In 1893 trouwt plattelandsmeisje Colette (Keira Knightley) met de bekende schrijver Henry Gauthier-Villars, beter bekend als Willy (Dominic West). Hij introduceert haar in de Parijse salons en zet haar aan het werk in zijn ‘schrijffabriek’.

Haar eerste boeken worden onder zijn naam gepubliceerd, maar Colette wil meer. In het tweede deel van Colette neemt ze dan ook het heft in eigen handen.

Ze scheidt van Willy en groeit uit tot een ster. Door de chemie tussen West en Knightley zijn het uiteindelijk de scènes tussen Willy en Colette die het meest beklijven.

Keira Knightley

Regisseur Wash Westmoreland wist al vanaf het begin wie hij wilde voor de hoofdrol in Colette: Keira Knightley. Hij hoefde haar alleen nog maar over te halen.

De omstandigheden daarvoor waren niet ideaal. Westmoreland was in China toen hij de actrice via een beeldverbinding kon spreken.

Het was bijna middernacht en zijn batterij was bijna leeg. In een paar minuten wist hij Knightley ervan te overtuigen dat zij de vrouw voor de rol was.

Meer over