College tour

Sarina Wiegman onderwerp van gesprek in College Tour

NPO 2 - dinsdag 31 augustus om 20:35

© KRO-NCRV
Sarina Wiegman is de eerste gast en met een goede reden. Op de dag van de uitzending stopt ze als bondscoach van de Oranjeleeuwinnen. Met de EK-winst in 2017 zette Wiegman het vrouwenvoetbal op de kaart in Nederland.
Sarina Wiegman is de eerste gast van College tour en met een goede reden. De dag van de uitzending is haar laatste als bondscoach van de Oranjeleeuwinnen; daarna neemt ze de Engelse voetbalvrouwen onder haar hoede. Hoewel het Nederlands elftal tijdens de Olympische Spelen 'slechts' de kwartfinale bereikte, kan ze terugblikken op mooie voetbaljaren. Eerst 104-voudig international, daarna aan het roer van ADO Den Haag en het nationale vrouwenelftal. Vooral 2017 is een memorabel jaar voor Wiegman; met de EK-winst zette Wiegman het vrouwenvoetbal op de kaart in Nederland. Dankzij dit succes en de tweede podiumplek op het WK in 2019 kreeg ze onlangs een standbeeld in de beeldentuin van het KNVB-complex, tussen andere grootheden Johan Neeskens en Marco van Basten.

Parkeerplaats

Met Wiegman heeft Huys een primeur te pakken. Voor het eerst in veertien jaar neemt een vrouwelijke voetbaltrainer tegenover hem plaats. Aan het plotselinge BN'er-schap moest ze even wennen, vertelde de coach begin dit jaar in het AD. Vooral als ze naar een wedstrijd van haar voetballende dochter reed. "Pas op de parkeerplaats realiseerde ik me pas dat mensen me herkenden. Voordat ik bij het veld was, was het dan al rust." Of haar persoonlijkheid ook verandert door al het succes? "Door de prestaties ben ik wat meer ontspannen. Ik heb meer zelfvertrouwen. Al zul je mij nooit hoog van de toren horen blazen."

Meer over