Commando

Arnold Schwarzenegger gooit alle remmen los

SBS 9 - donderdag 5 augustus om 20:30

© Turner
Arnold Schwarzenegger weet zich in zijn rol als ex-commando nog te beheersen als zijn oude makkers worden vermoord. Maar als boeven zijn dochtertje kidnappen, gaan alle remmen los.

Voormalig commando John Matrix (Arnold Schwarzenegger) geniet tegenwoordig in de Californische bergen van zijn rust. Zelfs als criminelen zijn oude legermakkers vermoorden blijft John lekker zitten waar hij zit.

Commando

Toch is de rust van korte duur. Diezelfde criminelen kidnappen Johns dochter Jenny (Alyssa Milano).

Dat pikt John natuurlijk niet. Integendeel: hij trekt stoere camouflagestrepen over zijn gezicht en lichaam, gespt messen en handgranaten om, werpt een enorm geweer over zijn schouder en gaat op oorlogspad.

Matrix trekt in Commando in zijn uppie ten strijde tegen een heel leger aan vijanden. En hij heeft tussendoor nog tijd over om – op z'n Schwarzeneggers – gevleugelde oneliners te debiteren.

Arnold Schwarzenegger

Alyssa Milano was een jaar of twaalf oud tijdens de opnames van Commando. De actrice vertelde dat Arnold Schwarzenegger op de set goed voor haar zorgde.

"Hij hielp me zelfs met mijn huiswerk voor wiskunde."

Het had niet veel gescheeld of iemand anders had haar moeten helpen met dat huiswerk: oorspronkelijk was Nick Nolte in beeld voor de rol van John Matrix. Uiteindelijk viel de keuze toch op Arnold Schwarzenegger.

Arnie deed zijn eigen stunts. Dat ging niet altijd goed: na een mislukte stunt raakte de schouder van de Oostenrijkse eik uit de kom.

Meer over