De Rijdende Rechter

De Rijdende Rechter: Conflict over zonwering

NPO 1 - dinsdag 2 oktober om 22:25

© Victor Arnolds
De meeste woningen in het complex waar meneer Weug woont hebben zonwering. Zijn woning niet. Op zich geen probleem, want hij heeft geen last van zon aan de noordkant. Maar Weug betaalt er wel voor. En dat wil hij niet.

Meneer Weug heeft al acht jaar een slepend conflict met de VvE van het appartementencomplex waar hij woont met zijn vrouw. Omdat ze er niet uitkomen, is het hoog tijd De rijdende rechter in te schakelen.

Zonwering

Al tien jaar woont Weug in hetzelfde appartement in Vlissingen. Jetske van den Elsen legt uit dat in het complex de meeste woningen zonwering hebben. Maar meneer Weug heeft er geen. Dat is op zich geen probleem, want hij heeft geen last van zon aan de noordkant. Maar hij betaalt wel ervoor. En dat wil hij dus niet. Het bestuur van de VvE vindt dat Weug niet zo moeilijk moet doen want de zonwering hoort gewoon bij het gebouw. Weug laat het er niet bij zitten. Meester John Reid gaat naar Vlissingen en zorgt voor eens en voor altijd voor juridische duidelijkheid.

Bindende uitspraak

De rijdende rechter begon in 1995 bij de toenmalige NCRV als programma waarin mensen en organisaties hun onderlinge geschil aan mr. Frank Visser konden voorleggen. Hij deed dan een bindende uitspraak. In dat opzicht is er niets veranderd, behalve dat Visser in 2016 is opgevolgd door mr. John Reid. Nog steeds vindt er in het programma geen officieel rechtspraak plaats. De deelnemers tekenen wel een overeenkomst waarin zij aangeven dat ze zich houden aan de uitspraak. Behalve de rechters hebben ook meerdere presentatoren het stokje al doorgegeven. Jetske van den Elsen (sinds 2007) is de derde presentator.

Meer over