Dances with Wolves

Kevin Costner sluit zich aan bij een indianenstam

RTL 7 - zondag 6 februari om 20:00

Na de Amerikaanse Burgeroorlog heeft militair John Dunbar genoeg van het leger. Hij sluit zich in Dances with Wolves aan bij een indianenstam.

Kevin Costner is vooral bekend als acteur, maar ook als regisseur heeft hij zijn sporen verdiend. Met zijn regiedebuut Dances with Wolves scoorde hij meteen zeven Oscars.

Dances with Wolves

Costner heeft zelf de hoofdrol in zijn regiedebuutHij speelt militair John Dunbar. Na de Amerikaanse Burgeroorlog is hij aan rust toe, dus laat hij zich overplaatsen naar een afgelegen legerpost.

Die post heeft te kampen met aanvallen van Sioux en Dunbar moet helpen die af te slaan. Het loopt anders.

Dunbar is zo geïntrigeerd door hoe de indianen leven, dat hij zich bij hen aansluit. Als opperhoofd Kicking Bird Dunbar met een wolf ziet dansen, geeft hij hem zijn Sioux-naam: Dances with Wolves.

Kevin Costner

Kevin Costner vond het belangrijk dat zijn regiedebuut zo realistisch mogelijk zou zijn. Hij huurde een taalcoach in om les te geven aan de acteurs die geen Lakota (de taal van de Sioux) spraken.

Lakota is een ingewikkelde taal met veel geslachten. De coach gaf de acteurs les in een versimpelde versie van de taal.

Toen Dances With Wolves uitkwam, moesten veel Lakota-sprekers lachen: de Sioux-krijgers in de film spreken als vrouwen.

De Sioux waren wel blij met hoe Kevin Costner hen in zijn film afschilderde. Als dank benoemde de Sioux Nation hem tot honorary member – erelid – van de stam.

Meer over