Darkest Hour

Gary Oldman schittert als Winston Churchill in Darkest Hour

NET 5 - vrijdag 9 september om 00:54

Wie Winston Churchill wil spelen, moet van goeden huize komen. Gary Oldman speelt in The Darkest Hour de sterren van de hemel als de legendarische Britse politicus.

Een film over het leven van Winston Churchill staat of valt bij de casting van de hoofdpersoon. De ‘British bulldog’, de premier van Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog, was op alle fronten larger than life.

Darkest Hour

Letterlijk: zijn postuur, zijn gedrag en zijn bulderende speeches zijn zo bekend, dat iedere acteur meteen onder een vergrootglas ligt. Gary Oldman kwijt zich in Darkest Hour met verve van zijn taak, mede dankzij fabelachtig werk van make-upartiest Kazu Hiro.

1940. Terwijl de nazi's door Europa razen, is het in Groot-Brittannië nog vrij rustig. Toch kost Hitlers opmars premier Neville Chamberlain de kop: hij is niet daadkrachtig genoeg.

Zijn beoogde opvolger valt niet in de smaak bij de oppositie. Uiteindelijk blijft er maar één optie over: Winston Churchill (Oldman) moet premier worden.

Vlak na zijn benoeming moet hij meteen een moeilijke keuze maken: gaat Churchill met Hitler onderhandelen over een vredesakkoord of stuurt hij Groot-Brittannië een oorlog in?

Tegelijkertijd moet hij de koning, zijn eigen partij en het volk ervan zien te overtuigen dat hij de juiste man op de juiste plek is. In die moeilijke omstandigheden stijgt Churchill boven zichzelf uit.

Gary Oldman

Gary Oldman bereidde zich goed voor op zijn hoofdrol in Darkest Hour. Een jaar lang bestudeerde hij oude beelden, foto's en geluidsopnames van Winston Churchill.

Zo wilde hij al zijn karaktertrekken en maniertjes onder de knie krijgen. Pas toen dat gelukt was, begonnen de opnames.

Die aanpak wekte: de acteur won een Oscar voor zijn hoofdrol. Ook make-upartiest Kazu Hiro ging met een Oscar naar huis.

Meer over