Dawn of the Planet of the Apes

De apen staan lijnrecht tegenover de mensen in Dawn of the Planet of the Apes

Veronica - zaterdag 4 mei om 00:59

© Warner Bros.
Tien jaar nadat een groep hyperintelligente apen onder leiding van alfamannetje Caesar de mensenwereld ontvluchtte, pakt Dawn of the Planet of the Apes de draad weer op.

In die tijd hebben chimpansee Caesar en de zijnen een eigen samenleving opgebouwd. Ondertussen is de mensheid grotendeels uitgeroeid door een agressief virus.

Lees ook: Dit mag je verwachten van Veronica's Meimaand Filmmaand 2024 

Dawn of the Planet of the Apes

De apensamenleving leeft in Dawn of the Planet of the Apes in redelijke harmonie met de mensen die de virusepidemie destijds hebben overleefd. Die harmonie komt in gevaar als de energiebronnen van de mensen uitgeput raken.

In hun zoektocht naar nieuwe manieren om aan energie te komen, moeten de mensen het leefgebied van de apen doorkruisen. Apenleider Caesar (Andy Serkis) verjaagt de indringers uit zijn territorium, maar daar nemen niet alle apen genoegen mee. Zijn verbitterde luitenant Koba, die vroeger door mensen is mishandeld, ziet dit akkefietje als een aanleiding om alle nog levende mensen uit te roeien.

Stalin

Koba zet Caesar af en begint een grootschalige aanval op de stad van de mensen. Caesar werkt in Dawn of the Planet of the Apes samen met mensenleider Malcolm (Jason Clarke). Zo hopen ze de strijdende partijen uit elkaar te houden.

De naam Koba is niet toevallig gekozen: voordat hij leider werd van de Sovjet-Unie gebruikte Jozef Stalin de bijnaam Koba. Koba komt ook aan de macht op een manier die veel wegheeft van hoe Stalin dat deed.

Meer over