De 46 van Rademakersbroek

Documentaire De 46 van Rademakersbroek staat stil bij de acties van verzetsgroep De Bark

NPO 2 - donderdag 4 mei om 20:45

© Wikipedia
Vlak voor het einde van de oorlog fusilleerden de Duitsers 46 mensen op een Achterhoekse akker. Het waren de represailles voor een actie van verzetsgroep De Bark. De documentaire De 46 van Rademakersbroek vertelt het verhaal van die gebeurtenis.

Met het einde van de oorlog in zicht werden de leden van het Achterhoekse verzetsbolwerk De Bark wat nonchalant. Een van hun laatste verzetsacties leidde er uiteindelijk toe dat de Duitsers 46 verzetsmensen executeerden in natuurgebied Rademakersbroek, tussen Varsseveld en Aalten. De documentaire De 46 van Rademakersbroek vertelt het verhaal van die gebeurtenis. 

De 46 van Rademakersbroek

Op 25 februari 1945 was er paniek in de boerderij waar de De Bark-leden zich bevonden: vier patrouillerende Duitsers naderden de boerderij. De verzetsleden besloten hen te overmeesteren en op de zolder van de boerderij op te hangen. Hun pogingen van de lichamen af te komen mislukten. Toen de Duitsers die vonden, was hun wraak niet mals: de SD-chef gaf opdracht tot de executie van 46 krijgsgevangenen.

Meer over