Utøya 22. juli

De angst van een aanslag in Utøya 22. juli

De 91 minuten die de Noorse film Utøya telt, zijn in één take opgenomen. Dat is inclusief de aanslag van die in totaal 72 lange, angstige minuten heeft geduurd.

De film Utøya 22. juli gaat over de schietpartij op het Noorse eiland Utøya, waarbij 69, vooral jonge, mensen doodgeschoten werden door de rechts-extremist Anders Breivik.

De zwaarbewapende rechts-extremist laat op de bewuste 22 juli eerst een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp van de jongerenafdeling van een linksgeoriënteerde politieke partij plaatsvindt.

Breivik blijft een schim

De zwaarbewapende Breivik is in de film amper te zien. Hij blijft een schim op de achtergrond, terwijl de camera inzoomt op de jongeren. Zij hebben geen idee wat er gebeurt, horen schoten en vluchten voor hun leven. De bossen in, de zee in. Die angst wordt adembenemend in beeld gebracht door Erik Poppe. Hij nam de film op in een lange take.

Hoofdpersoon is de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven. Kaja, gespeeld door Andrea Berntzen, is een fictief personage dat is samengesteld uit de verhalen van families van slachtoffers. Want, zo zei haar vertolker bij het uitkomen van de film in een interview met Metro: "Hadden ze wel voor een bestaand persoon gekozen, dan zou dat misschien lijken alsof het ene verhaal belangrijker is dan het andere. Bovendien hoeven nabestaanden nu ook niet te denken: is deze rol gebaseerd op mijn broer of zus? En toch staat het zo dichtbij de realiteit."

Meer over:

Reageren