De Bende van Oss

Sylvia Hoeks steelt de show in De Bende van Oss op Viaplay TV

Viaplay TV - maandag 3 juni om 20:30

© E1 Benelux - foto Victor Arnolds.
In de jaren 30 van de twintigste eeuw tiert de criminaliteit welig in de Brabantse industriestad Oss. Kroegbaas Johanna is daar niet van gediend, zo blijkt in De Bende van Oss.

Regisseur André van Duren maakt een onderhoudend en snoeihard misdaadepos over de bloedige twisten tussen katholieken en protestanten in het Brabant van de jaren 30 van de vorige eeuw.

De Bende van Oss

De perikelen rond de bende van Oss, die destijds een misdaadgolf ontketende in de industriestad, leidden in 1939 zelfs tot een kabinetscrisis. De film concentreert zich vooral op de driehoeksverhouding tussen een van de bazen van de bende (Marcel Musters), zijn boekhouder (Frank Lammers) en kroegbaas Johanna (Sylvia Hoeks).

Zij heeft geen trek in al dat gespuis in haar kroeg en probeert de bende dan ook naar buiten te werken. Dat luidt uiteindelijk de val van de groep criminelen in.

De Bende van Oss opende in 2011 het Nederlands Film Festival. Een opvallende bijrol als Johanna’s gewelddadige man is er voor de Belgische acteur Matthias Schoenaerts, die datzelfde jaar schitterde in het voor een Oscar genomineerde Rundskop.

Sylvia Hoeks

De cast van De Bende van Oss bestaat voor een groot deel uit acteurs met Brabantse roots. Er zaten alleen geen echte Ossenaren tussen. Sylvia Hoeks, Frank Lammers, Marcel Musters, Theo Maassen en de rest zijn het Osse dialect dus ook niet machtig. Daarom spreken de acteurs iets wat regisseur André van Duren ABB noemt: Algemeen Beschaafd Brabants.

Meer over