De broeders Van Rossem

Vincent en Maarten van Rossem buigen zich over de Koude Oorlog in De Broeders van Rossem

NPO 2 - woensdag 27 september om 20:35

© NTR
Tijdens de Koude Oorlog hield Den Haag als zetel van de regering serieus rekening met een nucleaire aanval door de Sovjet-Unie. Maarten en Vincent van Rossem bekijken in deze aflevering van De Broeders Van Rossem de overblijfselen die herinneren aan deze periode.

Toen het Internationaal Strafhof in Den Haag dit voorjaar een arrestatiebevel uitvaardigde tegen de Russische president Poetin, zinspeelde diens voorganger Medvedev op een raketaanval op de Hofstad. Vrijwel niemand nam de uitspraak serieus, maar er was een tijd dat Den Haag terdege rekening hield met een aanval uit het oosten.

De Broeders van Rossem

In De Broeders Van Rossem bekijken Maarten en Vincent van Rossem dit keer de stille overblijfselen die herinneren aan de nucleaire dreiging tijdens de Koude Oorlog. Den Haag bleef alert dankzij de luchtwachttoren in Scheveningen en een radarpost op de Waalsdorpervlakte. Ook kwamen er vijftien openbare schuilkelders en kregen de ministeries, krijgsmachtonderdelen en het koningshuis de beschikking over snel bereikbare noodbunkers.

Wanneer is De Broeders Van Rossem op tv te zien?

De Broeders Van Rossem is elke woensdag om 20:30 uur te zien bij NTR op NPO2.

Meer over