NOS Sport: Schaatsen WK afstanden

De dag van Esmee Visser

NPO 3 - zaterdag 15 februari om 20:25

© NPO 1
Esmee Visser was nog niet in olympische vorm, maar ze heeft dit hele seizoen toegewerkt naar de 5000 meter van vandaag. De mannen en vrouwen schaatsen de 1000 meter, het toetje is de ploegachtervolging voor mannen.

Voor Esmee Visser is dit de belangrijkste dag van het seizoen. Om 12.30 uur plaatselijke tijd - bij ons acht uur later - begint de 5000 meter voor vrouwen op de WK afstanden in Salt Lake City. Het wereldrecord laaglandbanen heeft ze al met 6.47,47, op hoogte was ze al eens twee seconden sneller.

Martina geeft troon niet af

Vorig jaar was dat record niet genoeg: Martina Sáblíková zette in Calgary het wereldrecord op 6.42,01. De Tsjechische - al bijna vijftien jaar actief op het hoogste niveau - staat haar troon niet zomaar af. Van buiten Europa komt de concurrentie uit Canada met Isabelle Weidemann, die tot vorige week de snelste seizoenstijd had, en Ivanie Blondin. De mannen en vrouwen rijden aansluitend hun 1000 meters (met toppers Thomas Krol, Kjeld Nuis en Jutta Leerdam), het toetje is de ploegachtervolging voor mannen.

Zien wie er nog meer in actie komen in Calgary en wanneer zij hun schaatsen onder binden? Klik dan hier voor ons handige overzicht.

 

Meer over