De geknipte gast

Ernst Daniël Smid openhartig over zijn ziekte in De Geknipte Gast

NPO 2 - vrijdag 22 september om 21:03

© BNNVARA
In deze aflevering van De Geknipte Gast gaat het ongetwijfeld over de turbulente jaren die zijn gast Ernst Daniël Smid achter de rug heeft. De operazanger kreeg in 2017 de diagnose parkinson, wat grote invloed op zijn leven had.

Operazanger Ernst Daniël Smid kreeg in 2017 te horen dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Vanaf dat moment ging hij achteruit en verloor ook zijn stem aan kracht. “Je bent gelijk afgeserveerd”, zei hij eerder dit jaar in de Volkskrant. “Als de ziekte je langzaam sloopt, verlaten de mensen het zinkende schip. En dat kan ik begrijpen.”

Ernst Daniël Smid

Over die tijd gaat het ongetwijfeld in De geknipte gast waarin de zanger de kapperszaak van Özcan Akyol bezoekt. Inmiddels gaat het beter met Smid, die in 2022 diepe hersenstimulatie (DBS) onderging. Deze ingreep had een positieve uitwerking op zijn zangstem en gaf hem zijn zelfstandigheid terug. “Door me als patiënt niet te verstoppen, tel ik weer mee in de maatschappij”, zegt hij hierover op de site van het Radboudumc.

Wanneer is De Geknipte Gast te zien?

De Geknipte Gast is elke vrijdag om 21:00 uur te zien bij BNNVARA op NPO2. Deze aflevering met Ernst Daniël Smid staat gepland voor vrijdag 22 september 2023. 

Meer over