De grote kleine treinencompetitie

Wat maken de bouwers in het thema Moeder natuur?

NPO 1 - woensdag 27 oktober om 20:35

© MAX
Moeder Aarde is deze week het thema waarmee de teams uit De grote kleine treinencompetitie aan de slag gaan. Naast de vaste juryleden geeft meteoroloog Amara Onwuka haar oordeel over modelspoorlandschappen met onder meer een vulkaanuitbarsting en een lawine.
De vier overgebleven teams in De grote kleine treinencompetitie krijgen een pittige opdracht met het thema ‘Moeder Aarde’: ze moeten de kracht van de natuur tot uitdrukking brengen in een modelspoorbaan. “Het zijn geen dagelijkse thema's die als opdracht zijn gekozen”, erkent jurylid Evan Daes. “Het is dan ook een uitdaging om een origineel en creatief ontwerp te bedenken en realiseren in korte tijd.” Waar het ene team kiest voor een vulkaanuitbarsting, gaan anderen aan de slag met een zinkgat, een meteorietinslag en een lawine. “Natuurlijk moet het ontwerp ook technisch goed uitgewerkt worden. De trein moet rijden en liefst met een boeiend spoorverloop. En als er gekozen wordt voor bewegende taferelen naast de trein, moeten die ook echt werken.”

Geen oudemannenhobby

De internationaal bekende modeltreinbouwer Daes won twee keer de modelexpositie van het Spoorwegmuseum. “Ik ben van kinds af aan al gefascineerd door modelspoor. Tussen mijn 16e en 25e heeft de hobby wel op een laag pitje gestaan. Toen waren er natuurlijk andere interesses…” Dat modelspoorbouw iets is voor oudere mannen is volgens Daes maar ten dele waar. “Deze hobby kan best duur en tijdsintensief zijn voor mensen met een drukke loopbaan. Als ze op latere leeftijd wat meer tijd voor zichzelf hebben, komt de hobby weer naar boven. Maar er zijn liefhebbers van alle leeftijden, en niet alleen mannen.”

Meer over