De Heineken ontvoering

De Heineken ontvoering: Kruimeldieven ontvoeren biergigant

NPO 3 - maandag 9 augustus om 20:20

Rutger Hauer speelt de titelrol in De Heineken ontvoering, de film over de beruchtste kidnappingszaak in de Nederlandse geschiedenis. Op een dag in november 1983 ontvoeren vier mannen Freddy Heineken uit zijn kantoor.

De biermagnaat en zijn chauffeur moeten drie weken overleven in een koude loods, vastgeketend aan de muur. Ondertussen hebben de ontvoerders grote moeite om het losgeld te incasseren.

De Heineken ontvoering

Als de politie De Heineken ontvoering heeft beëindigd door Heineken en zijn chauffeur te bevrijden, begint de klopjacht op de criminelen. Heineken zelf bemoeit zich er actief mee. Van prooi is hij veranderd in jager. Hij gebruikt zijn macht om de opsporing te laten slagen.

Holleeder

In het echt was crimineel Willem Holleeder een van de vier ontvoerder. In deze film komt zijn naam niet voor. Dat is een bewuste keuze van de filmmakers. Zij voegden Holleeders personage samen met dat van ontvoerder Martin Erkamps. Het fictieve personage Rem Hubrechts is het resultaat. Reinout Scholten speelt die rol.

“Hij is tien jaar jonger dan de rest en hij begint als een onschuldig knaapje. Een soort hulpje van de groep”, zei Reinout tegen NU.nl.

Het personage is volgens hem slechts losjes gebaseerd op Holleeder. “Op deze manier kan niemand na afloop zeggen dat Holleeder helemaal niet zo was, of bepaalde dingen helemaal niet heeft gedaan. Daarmee laten we zien dat we niet een kopie van de waarheid hebben willen maken.”

Meer over