De hel van '63

Chris Zegers gaat een eind schaatsen

NPO 3 - maandag 11 januari om 20:25

© https://images.pathe-thuis.nl
De winter van 1963 is extreem koud. Het ijs op de Friese vaarten is dan ook makkelijk dik genoeg om de Elfstedentocht te houden.

Probleem: het ijs is dan misschien wel dik genoeg, de andere omstandigheden zijn verre van ideaal. Onder druk van de commissaris van de koningin gaat de tocht der tochten toch door.

De hel van '63

Op 18 januari vindt de twaalfde Elfstedentocht plaats. De weersomstandigheden zijn bar.

Het vriest bijna 20 graden en daarnaast waait en sneeuwt het ook nog eens hard. Hoewel dat gevaarlijk kan zijn voor de deelnemers, gaat iedereen toch van start.

Over de schaatsers die destijds de wedstrijd reden, is al heel wat bekend. De hel van '63 richt zich op een viertal – fictieve – deelnemers die de tocht recreatief rijden.

Een van hen is soldaat Henk (Cas Jansen). Hij deserteert om mee te kunnen schaatsen.

De vrouw van deelnemer Kees (Chris Zegers) is hoogzwanger. Boerenzoon Sjoerd (Lourens van den Akker) doet mee om zijn oom te laten zien dat hij een doorzetter is.

Chava Voor in 't Holt

De vierde deelnemer die we zien in De hel van '63 is een vrouw: verpleegster Annemiek (Chava Voor in 't Holt). Zij heeft zo haar eigen redenen om de tocht der tochten te schaatsen.

Een jaar geleden overleed een goede vriend van haar. Toen hij aan het trainen was voor de Elfstedentocht zakte hij door het ijs en verdronk hij.

Als eerbetoon aan hem wil Annemiek de tocht nu voor hem uitrijden.

Meer over