De Italiaanse droom: eerst eten, dan wegstemmen

Nadat de stellen uit De Italiaanse droom vorige week te horen kregen dat er een geheime dorpsraad (il consiglio) bestaat, sloeg bij sommigen enigszins de paniek toe. Immers: de dorpsraad bepaalt welke kandidaten er vanavond als eerste af moet vallen en beslist mede welk stel er uiteindelijk met de hoofdprijs, het Bed & Breakfast, vandoor gaat.

Een van de koppels (we kunnen uiteraard nog niet verklappen wie) is daar zelfs zo gefrustreerd over dat ze nog niet weten of ze de uitslag van de dorpsraad afwacht, of Piticchio stante pede verlaat. Tja, had iedereen nu maar iets aardiger gedaan tegen de bemoeizuchtige ‘ongekroonde’ burgemeester Giovanni Santinelli en zijn vrouw, die alle tijd hadden om ze te observeren.

Diner
En ja, dat geldt ook voor overbuurman Sandro Carnazzola, die zogenaamd de hele dag voor zijn winkel zit te niksen en oud-bewoner Francesco Fanculli die zo benieuwd is hoe het zijn geboortehuis vergaat. Maar voordat de stemming plaatsvindt, wordt er eerst nog door de dorpsraad een copieus diner bereid. Niet alleen omdat er, naar goed Italiaans gebruik, niet gewerkt kan worden op een lege maag, maar vooral om de kandidaten nog eens uitgebreid te bestuderen.

Reageren