De Joodse Raad

Claire Bender en Pierre Bokma staan beide voor onmogelijke keuzes in De Joodse Raad

NPO 1 - zondag 31 maart om 21:23

© EO
Als de Duitsers duizenden vrijstellingen intrekken, staat David Cohen voor een dilemma. Ook zijn dochter Virrie moet in deze aflevering van De Joodse Raad moeilijke keuzes maken, want er zijn niet genoeg onderduikplekken voor alle kinderen in de crèche.

In mei van 1943 beseffen de medewerkers van de Joodse Raad dat ze geen bescherming meer genieten. Nadat de Raad de deportatie van Joodse Nederlanders had gefaciliteerd, waren nu de medewerkers zelf aan de beurt. Zevenduizend van hen moeten alsnog op transport wanneer de Duitse bezetter het aantal vrijstellingen halveert. In De Joodse Raad staat voorzitter David Cohen (Pierre Bokma) voor een ethisch dilemma: moet de Raad zelf een selectie maken of dit aan de Duitsers overlaten?

Claire Bender

Cohens dochter Virrie (Claire Bender) werkt in de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg waarvandaan de deportaties plaatsvinden. Ze probeert onderduikplekken te regelen voor de kinderen, maar omdat er niet voor iedereen plek is, staat ze net als haar vader voor een onmogelijke keuze.

Wanneer is De Joodse Raad op televisie te zien?

De Joodse Raad is iedere zondag om 21:25 uur te zien bij EO op NPO1. Liever alles meteen kijken? De serie is volledig te zien via NPO Plus en NLZiet.

Meer over