De jurk en het scheepswrak

Nieuwe documentaireserie De Jurk en het Scheepswrak van start

NPO 2 - maandag 3 april om 22:26

© NTR
In 2014 haalden Texelse duikers een eeuwenoude, maar in perfecte staat verkerende jurk uit een scheepswrak. Aan wie kwam dat kledingstuk toe? De nieuwe documentaireserie De Jurk en het Scheepswrak behandelt de juridische strijd die volgde.

‘Wat is hij mooi!’, dacht Carina Hordijk toen ze de jurk in 2014 voor het eerst zag op de barbecue van de lokale duikersvereniging. ‘En wat hangt hij daar lomp aan een haakje’, dacht ze er waarschijnlijk achteraan. Want het satijnen kledingstuk dat Texelse duikers hadden opgedoken, was weliswaar in perfecte staat, maar was ook eeuwenoud.

De Jurk en het Scheepswrak

Kwetsbaar dus, eigenlijk te kwetsbaar om in haar Texelse Museum Kaap Skil tentoon te stellen. Toch hoorde de jurk echt op het eiland, vonden de duikers, al dachten sommige wetenschappers daar anders over. Die vonden dat hij in een museum op het vasteland thuishoorde. Jaren van getouwtrek volgden, en Hordijk zat er middenin. De driedelige documentaireserie De Jurk en het Scheepswrak volgt de politieke en juridische strijd.

Meer over