De kennis van nu special

Special De Kennis van Nu focust op resomeren

NPO 2 - maandag 21 maart om 20:26

© NTR
Naast begraven en cremeren wordt resomeren waarschijnlijk een derde uitvaartmogelijkheid in Nederland. Hierbij wordt het lichaam opgelost in een vloeistof. Dit proces is aanzienlijk duurzamer dan de nu gangbare methoden, zo is te zien in de special van De Kennis van Nu.

Nederlanders hebben bij het plannen van een uitvaart twee opties: begraven of cremeren. Het is waarschijnlijk dat daar binnenkort een derde mogelijkheid bijkomt. Resomeren of alkalische hydrolyse is een duurzame uitvaartmethode waarbij een lichaam wordt opgelost.

De Kennis van Nu

In de eerste van nieuwe reeks specials onderzoekt het populair-wetenschappelijke programma De Kennis van Nu hoe dat precies in zijn werk gaat. In een verwarmde vloeistof, meestal kaliumhydroxide, ontbindt het lichaam in ongeveer tien uur tot stoffen die niet schadelijk zijn voor het milieu. De botten, die niet oplossen, worden tot stof vermalen.

Wie zich laat resomeren is in goed gezelschap: de vorig jaar overleden Nobelprijswinnaar Desmond Tutu koos ervoor om op deze wijze tot stof weder te keren.

Meer over