De kijk van Koolhoven

Martin Koolhoven bespreekt dystopische films in De Kijk van Koolhoven

NPO 3 - vrijdag 25 november om 20:26

© VPRO
Er zijn talloze films gemaakt over een akelige toekomst en volgens De Kijk van Koolhoven-presentator Martin Koolhoven zitten daar heel wat klassiekers bij. Ons wantrouwen ten opzichte van kunstmatige intelligentie is hierin een terugkerend thema.

Een film over een toekomst met een paradijselijke samenleving zou ons niet lang kunnen boeien. Daarom zijn er nauwelijks films over een utopische wereld van morgen, en des te meer over een naargeestige toekomst; een dystopie.

De Kijk van Koolhoven

In De Kijk van Koolhoven constateert filmmaker Martin Koolhoven dat er onder de dystopische films, van Metropolis tot The Matrix, behoorlijk wat klassiekers zitten. Maar hoe zit het eigenlijk met de toekomst van de film en de bioscoop? "Je ziet nu wel dat er een flink gat is geslagen," zegt Koolhoven, "maar langzaam gaat het toch steeds beter met de bios. Technisch is het in de bioscoop natuurlijk heel erg goed en beter dan thuis. Maar ook belangrijk is de collectieve ervaring: een komedie is echt veel leuker in een lachende zaal."

Meer over