De lift

Huub Stapel pakt de lift

RTL 7 - dinsdag 26 januari om 20:29

© PRO 7
In 1983 had eigenlijk nog niemand van Dick Maas gehoord. Hij had een videoclip van The Golden Earring op zijn naam staan en regisseerde een handvol korte film. En toen was daar ineens De Lift.

Met die film zet de 32-jarige Maas een drietrapsraket in werking. Niet alleen lanceert hij zijn eigen loopbaan als regisseur, hij introduceert ook een heel nieuw genre: de Nederhorror. En hij laat het grote publiek kennismaken met de tot dan toe vrij onbekende acteur Huub Stapel.

De lift

De lift speelt zich af in een groot, modern kantoorgebouw. Een van de liften in dat gebouw begint rare kuren te vertonen.

Dat begint onschuldig, met een paar mensen die vast komen te zitten in de lift. Niets wat een liftmonteur niet eenvoudig op kan lossen.

Fout: de fratsen van de lift worden allengs bloederiger. Als er zelfs een dode valt, moet liftmonteur Felix (Stapel) het euvel verhelpen.

Hoe goed Felix ook zoekt, er is niks mis met de lift. Het ding zou gewoon goed moeten werken.

Toch houdt de monteur een naar gevoel over aan het apparaat. Het lijkt wel of de lift zelf beslist wanneer hij in een moordmachine verandert.

Dick Maas

Tijdens het filmen van De lift had Dick Maas het regelmatig aan de stok met Matthijs van Heijningen. Producent Van Heijningen en zijn regisseur verschilden nogal van mening over de casting van de film.

Halverwege de productie was Van Heijningen het zat. Hij ontsloeg Maas.

Die trok zich daar niks van aan: hij maakte zijn draaidag af alsof er niks aan de hand was. De volgende dag mocht de regisseur gewoon terugkomen.

Matthijs van Heiningen had er een nachtje over geslapen. Daardoor zag hij in dat de film zonder Dick Maas gedoemd was te mislukken.

Meer over