De marathon

Rennen op z'n Rotterdams

Com. Centr. - zondag 13 juni om 20:30

© Victor Arnolds
Vier Rotterdammers dreigen hun autogarage te verliezen. Ze besluiten de Marathon Rotterdam te lopen om de garage te redden. Vier ongetrainde mannen die een marathon lopen, als dat maar goed gaat. 

In De marathon werken de vrienden Gerard (Stefan de Walle), Leo (Martin van Waardenberg), Kees (Frank Lammers) en Nico (Marcel Hensema) samen in de garage van Gerard. Ze voeren de hele dag niets uit, drinken overdag bier en vermaken zich met flauwe grappen en klaverjassen. Eigenlijk is monteur Youssoef (Mimoun Oaissa) de enige die werkt.

De marathon

Alle vier hebben de mannen zo hun eigen problemen en geheimen. Nico durft er niet voor uit te komen dat hij homo is.

Leo's vriendin kan haar oude baan – ze zat in de prostitutie – moeilijk loslaten. Kees wordt gek van zijn strenggelovige vrouw Jolanda en Gerard dreigt zijn garage te verliezen.

Dat laatste geheim komt in De marathon uit: Nico ontdekt dat Gerard een belastingschuld van 40.000 euro heeft.

De vrienden moeten dat geld zo snel mogelijk bij elkaar zien te krijgen, anders gaat Gerard failliet.

Als Youssoef vertelt dat hij ooit marathons liep en duizenden euro’s aan sponsoring ontving, brengt hij de mannen op een idee.

Ze willen de Marathon Rotterdam lopen om met sponsorgeld de garage te redden. Youssoef kan door een blessure niet meer rennen, dus bombarderen de andere vier hem tot 'trainert'.

Afzien

Nou zijn de trainingen voor een marathon sowieso al zwaar. Maar Gerard, Leo, Kees en Nico hebben al in geen jaren verder gelopen dan van de bank naar de koelkast.

Voor hen is het dus nog een tikkie zwaarder. Zeker omdat Youssoef streng is: peuken, biertjes en een vette bek als beloning na een training? Vergeet het maar!

Net als de trainingen wat beter lijken te gaan, ontdekt Gerard dat hij kanker heeft. De dokters zeggen dat hij moet stoppen met trainen voor de marathon, anders wordt het hem fataal. Gerard trekt zich hier niets van aan en blijft doorgaan. Halen de mannen de eindstreep?

Garage

De marathon is opgenomen in Garage Garvak in Rotterdam. In 2017 kreeg de eigenaar van Garvak te horen dat hij kanker had en dat zijn zaak failliet dreigde te gaan, net als in de film dus.

De cast van De marathon organiseerde een benefietavond om hem te helpen. Die avond leverde bijna 10.000 euro op.

Meer over