De nieuwe wereld

Bianca Krijgsman wijkt af van haar routine in De Nieuwe Wereld

NPO 2 - vrijdag 16 juni om 00:05

© Bas Losekoot/Ijswater Films
Wanneer schoonmaakster Mirte vluchteling Luc ontmoet, begint ze te twijfelen of haar georganiseerde manier van leven wel goed is. De Nieuwe Wereld gaat over verlies, vluchten en over liefde uit een onverwachte hoek.

Mirte (Bianca Krijgsman) werkt als schoonmaakster in het aanmeldingscentrum voor asielzoekers op Schiphol. Het is saai werk, maar dat is juist waar Mirte zich aan vastklampt.

De Nieuwe Wereld

Het geeft haar houvast en de kracht om de pijnlijke herinneringen aan haar verleden buiten de deur te houden. Ze doet er alles aan om die routine vast te houden, dat betekent dat ze contact met de asielzoekers in te allen tijde vermijdt.

Het internationaal bekroonde De Nieuwe Wereld laat zien hoe Mirtes starre en cynische houding afbrokkelt als de West-Afrikaanse vluchteling Luc (Issaka Sawadogo) in het aanmeldcentrum binnenkomt.

Luc laat zich niet uit het veld slaan door Mirtes afstandelijkheid en doet haar daarmee beseffen dat de muur die ze om zichzelf gebouwd heeft haar uiteindelijk meer kwaad doet dan goed.

Krijgsman en Sawadogo maken hun personages volstrekt geloofwaardig en dragen zo samen deze kleine, ontroerende film.

Bianca Krijgsman

Bianca Krijgsman, vooral bekend van het cabaretduo Plien en Bianca en andere komische rollen, won een International Emmy Award als beste actrice voor haar rol in De Nieuwe Wereld.

De International Emmy Awards worden jaarlijks toegekend aan de beste internationale tv-producties.

Ze had haar kansen erg laag ingeschat. Het was haar eerste dramarol en ze had fragmenten van de concurrentie gezien en wist bijna zeker dat ze niet zou winnen. Ze had daarom ook geen speech voorbereid.

Ze noemde het winnen van een Emmy een absoluut hoogtepunt in haar carrière.

Meer over