De noorderlingen

Alex van Warmerdams surrealistische kijk op een nieuwbouwwijk

RTL 8 - zaterdag 14 augustus om 00:19

© ZDF
Een postbode die stiekem alle post leest, welkom in de wereld van van Warmerdam.

Alex van Warmerdam staat al sinds zijn debuut Abel bekend als een van de eigenzinnigste filmregisseurs van Nederland. Met De Noorderlingen, zijn tweede film, onderstreepte hij die status. Alleen al de plek waar het verhaal zich afspeelt geeft de film een surrealistisch tintje: de paar straten van een nooit afgebouwde nieuwbouwwijk ergens ver weg van de bewoonde wereld.

De Noorderlingen

We spreken de jaren 60. De bewoners van die straten hebben allemaal zo hun eigenaardigheden: zo maakt de slager (Jack Wouterse) zich zorgen om zijn vrouw Martha (Annet Malherbe), die niet meer wil eten en vastbesloten is om een heilige te worden. Hun zoontje Thomas is iets té begaan met de politieke situatie in Congo. En dan is er nog de postbode (Alex van Warmerdam zelf), die de boel zwijgend observeert en ondertussen stiekem alle post leest.

Dick Maas

Alex van Warmerdam en Dick Maas. Twee regisseurs die ver uit elkaar liggen. Toch heeft Dick Maas een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van De Noorderlingen. First Floor Features, de productiemaatschappij die Maas samen met Laurens Geels oprichtte, produceerde naast De Noordelingen ook van Warmerdams debuut Abel. Maar ook films van Maas zelf als Amsterdamned en Flodder. Een hoogtepunt was toen Karakter de Oscar won voor beste buitenlandse film. Ondanks alle grote successen werd het bedrijf in 2004 failliet verklaard. 

 

Meer over